Faguttrykk vin

Vinkjennere bruker mange ulike uttrykk når de prøver å beskrive en vin. Typisk hører man om tannin, garvesyre, kropp eller fruktighet. Vi har laget en liten listen over de mest brukte faguttrykkene, og har forklart dem enkelt.

Mange ulike uttrykk brukes i vin- og drikkeverdenen, og disse kan både være vanskelig å uttale og å forstå. Her ramser jeg opp de vanligste uttrykkene du vil se i møte med ulike drikkevarer. Mange betyr det samme og du har garantert en helt eget måte å beskrive disse uttrykkene på.

Tanniner, garvestoffer, garvesyre

Dette er én og samme ting. Har du noen gang tygget på en druestein, så har du en klar idé om hva tanniner er. Den nærmest bitre og litt rare følelsen som tørker ut munnen din er tannin – eller garvesyre om du vil.

Syre

Et ikke fullt så ukjent uttrykk. Kan ofte være vanskelig å skille fra tanniner i rødvin, men oppleves motsatt av uttørkende. Tenk deg at du biter på sitron, og hvordan spyttproduksjonen i munnen forsterkes kraftig.

Syre er viktig for balansen i matretter, og bidrar til å forsterke smaken i mange råvarer.

Fruktighet

Noen hvitviner kan nærmest lukte og smake søtt, men likevel være tørre. Dette kommer av noen viners store fruktighet – eller “søte lukt av frukt”.

Aroma

Er det samme som duften av en øl eller vin. Noen typer drikke er mer aromatisk enn andre, og oppleves da med en mer intens og kompleks duft.

Kropp

Betegner hvor “helhetlig” smaken til en vin er. Noen viner kan oppleves som litt “tynne” – nesten som utvannet saft, mens andre er tunge og munnfyllende.

Restsukker

Hvis gjæringsprosessen stoppes før alt sukkeret er omdannet til alkohol, vil det gjenværende sukkeret omtales som restsukker.

Konsentrasjon

Betegner hvor intens vinen oppfattes. Tenk på konsentrert saft, og hvordan den intense smaken er. Viner av høy kvalitet har ofte høyere konsentrasjon.

ol i hylle

Drikkevin

Unge, lette og friske viner uten for mye tanniner betegnes ofte som drikkeviner – eller rett og slett viner som er gode helt alene. 

Matvin

Noen viner har et så høyt innhold av syre eller tanniner at de nesten er udrikkelig for en utrent gane. Kombinert med fyldig og fettrik mat oppleves derimot vinene langt bedre, og bidrar til balanse i retten.

Alkohol

De fleste har et forhold til alkohol, men at den har en viktig rolle i kombinering av mat og vin er nok ikke like kjent. Fyldige retter med mye fett krever ofte en vin mer alkoholsterk vin, da dette er med på å balansere måltidet.

Dekantere

Å overfylle vinen fra flaske til karaffel for å skille ut bunnfall. Bidrar også til “lufting” av vinen.

Lufting av vin

Innebærer å helle vinen over på en karaffel for å la den “puste” og utvikle mer aroma. Ikke luft viner av eldre årgang.

Korket vin

De aller fleste vinflasker har kork. En “korket vin” beskriver derimot en ødelagt vin. Dette kan skyldes både skadet kork og andre forhold, og skal ikke drikkes – eller brukes i mat.