Ølvarianter

Grillsjefen elsker godt øl og vi har faktisk brygget vårt eget øl i flere år. Det passer utmerket både í og med god grillmat.

Hovedingrediensene i øl er:

Malt, humle, vann og gjær.

Mange mikrobryggerier tilsetter også andre ingredienser, slik som kaffe og bær.

Malt er hovedingrediensen i øl, og tilfører struktur, sødme, fylde og alkohol til brygget. Det finnes en rekke ulike sorter som varierer i farge og smak.

Bitterheten man ofte smaker i øl kommer fra humle. Utover bitterhet brukes også humle for å tilføre aroma og smak. Det karakteristiske øl-lukten som dufter av en nyåpnet flaske kommer fra humle.

For å starte gjæringsprosessen som omdanner sukker fra malten tilføres gjær. Det finnes en rekke ulike typer gjær tilfører ulik aroma og smak.

I tillegg til ulike gjærtyper, benyttes også ulike bryggemetoder. Vi skiller mellom undergjæret- og overgjæret øl. Typisk undergjæret øl er pils, bokkøl og bayer – altså de vanligste variantene i Norge. Ølet gjærer her på en lavere temperatur, og gir mildere smak enn overgjæret. Ale, stout og hveteøl er overgjærede varianter som med en høyere gjæringstemperatur også utvikler mer smak og aroma.

Typer:

Pale Ale

Er en fellesbetegnelse på flere lysere øltyper laget på lysere malt.

Indian Pale Ale

En intens variant av Pale Ale med høy alkoholprosent og humlebitterhet.

Hveteøl

Er brygget med en viss andel hvetemalt i tillegg til byggmalt. Er ofte lysere i farge, og passer fint til lettere måltider.

Blonde

Er en lys og krisp ølvariant med lav til middels bitterhet. Har ofte preg av sitrusfrukter, og passer godt til fisk og lysere kjøttretter.

Pilsner

Er en lett ølvariant med en høy andel lys malt og lav til middels bitterhet.

Stout

Lages med brent malt – også kalt sjokolademalt, og får dermed en meget mørk farge.

Surøl

Er en meget spesiell ølvariant som ikke tilsettes gjær under bryggingen. Isteden plasseres vørtere ut i åpne kar der gjæringsprosessen starter av villgjær fra luften. Smaker svært surt med en markant smak av eple, sitron og andre modne dufter.

øl