Syv ting du bør ha når du griller

For at du skal lykkes med grillingen, er det noen essensielle utstyr du trenger. I tillegg til selve grillen, er det også noen tilbehør som jeg anser som et “must”.

Disse syv tingene bør du ha når du skal grille

  1. En grill (se mer om forskjellige grilltyper under)
  2. Et steketermometer
  3. Grillvotter/grytekluter
  4. Grillklyper
  5. Stålbørste til rengjøring av grillen
  6. En god kniv
  7. Et skjærebrett

Har du disse tingene blir grillingen en lek. Under har jeg også skrevet litt mer om forskjellige grilltyper. 

Memphis Pellets grill
Denne grillen er ny i Norge, og det beste med pellets grillen er at den er miljøvennlig. Veldig enkelt å kontrollere temperaturen i grillen. Man justerer tempen digitalt fra 80 – 370 grader. Grillen har hel automatisk mating av pellets og temperatur styring. Grillen kan brukes til mer enn bare tradisjonell grilling og er perfekt til å bake i; low and slow. Man får alle tresorter i pellets, hicory, eple. Kirsebær, mesquite osv
 
Kullgrill
Griller du med kulegrill så kjøp kvalitet. Det samme gjelder når du skal kjøpe briketter. Størrelsen er viktig på en kulegrill, og jeg anbefaler minimum 57 cm. Du har da mulighet til å grille indirekte. Indirekte grilling betyr at du legger grillmaten på motsatt side av kull/briketter, mens du griller med lokket på. Til store kjøttstykker er det denne måten å grille på som gjelder.
Briketter varer som regel lengre en kull, men kull gir høyere grillvarme. Grille med kull/briketter krever mere av grilleren.
 
En ting som er viktig når du griller med kull/briketter er å bruke tennrør. Når kullet/brikettene er grå, er den klar til å grilles på. 
 
Tips til bedre resultat ved kullgrilling: 
  • Bruk steketermometer
  • Bruk trespon for å sette en ekstra piff på maten (Hickory, epletre, kirsebærtre, Mesquite)
Gassgrill
Gassgrill er en grill som varmes opp ved hjelp av gass. Denne er enklere i bruk enn kullgrillen og setter ingen smak på maten. Men du kan her, som på kullgrillen, bruke trespon for å tilføre aroma på grillmaten. Når du skal investere i en ny gassgrill er det lurt å velge en gassgrill med flere brennere. Dette gir deg muligheten til å kunne grille indirekte, med lokket igjen. Justering av temperatur går raskt på en gassgrill, og det er enkelt å kontrollere til et perfekt grillresultat.
 
Smoker
Målet med en smoker er low and slow, grille på lave temperaturer 90 – 130 grader over lang tid.
Grillmaten får aroma fra trespon, kull eller ved.
tilbehor_grill
Av Petter Gullikstad